Ujjāyī-prāṇāyāma (Győzedelmes légzés)

 Az Ujjāyī-prāṇāyāma nyugtató és melegítő hatású. Gyakorlásával a tudatunkat a jelenbe hozzuk, mely által elménk is lecsendesül, továbbá ha álmatlanságban szenvedünk, segít annak megszüntetésében is. Ezt a légző gyakorlatot végezhetjük ülő vagy fekvő āsanában (jóga pózban) is pl. sukhāsanában (könnyű ülésmód) vagy śavāsanában (hullapózban).

Végrehajtása: Helyezkedj egy kényelmes ülő vagy háton fekvő pozícióban, hunyd le a szemeidet, majd szűkítsd légrést a gégefedő segítségével. A hasfalat megtartva végezz teljes jógalégzést (hasi, mellkasi és kulcscsonti légzés összessége).

A légrés leszűkítése által a torkodban a tenger morajlásához hasonlatos hang képződik. Minden erőfeszítés nélkül koncentrálj erre a finom hangra a torkod területén. Addig végezd ezt a légzést, amíg jólesik, majd végezz el 3 teljes jógalégzést és add át magad a gyakorlat által keletkezett nyugalomnak.

Takács Anasztázia

“A jóga egy lámpás, amely, ha meggyújtjuk, többé nem halványul el. Minél jobban gyakorolsz, annál fényesebb a lángja.” (B.K.S. Iyengar)

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

error: Content is protected !!