Henna története

A testfestés 5000 évvel ezelőttre nyúlik vissza. Az 5000 éves múmiák kezén talált hennanyomok arra utalnak, hogy már az ókori egyiptomiak is használták a hennát. Az egyiptomi hölgyek kozmetikai célokra használták, órákat töltöttek szépítkezéssel. A hennafestés az utóbbi 15 évben vált népszerűvé Európában, azonban az arab világban, Indiában és számos közel-keleti országban évszázadok óta a kultúra része. A hennát gyakran alkalmazzák a test, a haj és a körmök festésére. Használat előtt szürkészöld porrá zúzzák össze a leveleket és a friss hajtásokat, majd teakeverékekbe és citromlébe áztatják, hogy megakadályozzák a henna oxidációját. Különböző motívumokkal díszítik a kezeket, a lábakat és a körmöket. A színanyagok behatolnak a bőrbe, majd kötődnek a keratinhoz. A keratinhoz való kötődést követően sötétedik a bőrön, ami az oxidációnak köszönhető. Hagyják megszáradni, majd végül a megszáradt pasztát lekaparják a bőrről. Gyakran alkalmazzák még hajfestékként és színező anyagként bőrárukon és szöveteken.

Azokon a területeken, ahol a bőr vékonyabb, viszont zsírtartalma magas, ott a hennával rajzolt foltok világosabb tónusúak és csak egy-két hétig tartósak. A hennafestés véd a káros UV sugarak ellen, ezért potenciálisan hatékony lehet a melanóma megelőzésében. A henna ideális azoknak, akik tartós, de nem állandó tetoválást szeretnének.

A hennának több neve is van: mehndi (India), alhena, khina, hína, al-khanna, henne, lawsonia stb. Testdíszítésen kívül a gonosz elűzésére is használták, viselője gazdagságot és szerencsét remélt. Úgy gondolták, hogy a henna bőséggel, jósággal, erővel, tisztasággal, tisztelettel, egészséggel, szerelemmel áldja meg viselőjét.

A hennázás a szépítkezés mellett egyben lelki terápiát is nyújtott, ezért sohasem kapkodták el a festést. A hennafestés maga egy rituálé.Sokaknak a henna csak egy dísz, de a mögöttes tartalom az ami igazán fontos benne. Ez nem olyan divat, ami elmúlhatna hiszen ez olyan, mint sok más művészet, amely sok évezrede tart.

Kifejezi az alkotót és a henna hordójának jellemét is. Szépíti a lelket és a testet is, noha nem úgy mint egy kozmetikai termék, de a hatása ugyan olyan jótékony és nem mellékesen szép is.

Várlak, ha szeretnéd felékesíteni a bőröd! 🙂

Henna album >>>

Érdekel a smink? >>>

Bejelentkezés, árajánlat e-mailben:   szaboivettis@gmail.com

error: Content is protected !!