Mi az Aromaterápia?

Az illóolajokkal történő kezelések összefoglaló neve az aromaterápia.
Az aromaterápia egy holisztikus (teljességre, egészre törekvő) gyógyítási mód, mely figyelembe veszi a beteg értelmi, fizikai és szociális állapotát is) gyógymód, ami test-lélek-szellem szinten hat a tiszta illóolajok segítségével.

Az illóolaj a limbikus rendszeren keresztül hatással van idegrendszerünkre, hormonrendszerünkre, összességében: az egészségünkre (testi szint), a lelkünkre (lélek) és az emlékünkre (gondolkodás).

Mik az Illóolajok?

Növényekből kivont, szobahőmérsékleten gyorsan elpárolgó, elillanó természetes növényi vegyületek. Az illóolajokat a virágok, levelek, fakérgek, szárak, gyökerek, és más növényi részekből vonják ki. Illatuk lehet igen intenzív, kellemes, de lehet szúrós is.

Minden illóolajnak megvan a maga sajátos illata és hatása. Ha már érezted egy rózsa, egy levendulamező vagy a frissen vágott menta illatát, akkor már tapasztaltad az illóolajok fantasztikus illatát és az illatuk változatait is. Erőteljes illatukra azért van szükség, hogy védjék a növényt a kórokozókkal és a betegségekkel szemben, de a beporzásnál is fontos szerepet töltenek be. Például a nyugati azálea görényszagú leveleivel riasztja el a legelésző állatokat és édeskés illatú virágaival hívogatja a beporzó állatokat.

Az illóolajok használatának módjai:

Aromatikusan:

 • Orrunkon keresztül (belélegezve, inhalálás, párologtatás, útján a limbikus rendszerünkre hat (az agykéreg szaglásérzékelő része), így tudja kifejteni a hatását idegrendszerünkre, szervezetünkre,
 • a tüdőbe jutva az illatmolekulák az oxigénmolekulákhoz kötődnek és a véráramon keresztül a sejtekbe kerülnek.

Külsőleg:

 • problémás területre kenni,
 • bőrön keresztül: masszázs, (masszázsnál illóolajat a vivőolajba elkeverve ezt illóolajos masszázsnak hívják,) a bőrünkön keresztül a perifériás keringésbe kerül.
 • szauna: ebben az esetben aromatikusan is hat és a bőrünkön keresztül is felszívódik.
 • fürdővízbe,
 • lemosás.

Milyen fontos Alapszabályokat szükséges tudnunk az illóolajok használata előtt?

 1. Miután levettük a kupakot az illóolajos üvegről, ne nyúljunk kézzel a csepegtetőhöz, mert a kezünkön található baktériumok által befertőzzük az illóolajat. Akkor hogyan? Az illóolajos üveg alá tarjuk a kezünket és rácsepegtetjük az illóolajat. Vagy egyből a vivőolajba, krémbe stb. attól függően hol fogjuk használni.
 2. Minden esetben teszteljük a bőrünkön! Nincs a világon olyan illóolaj, amire ne lenne valaki érzékeny. Ezért minden esetben végezzünk bőrtesztet!
 3. Szembe, fülbe, orrba ne csepegtessen illóolajat!
 4. Várandós kismamák, szoptatós édesanyák, és kisgyermekek részére kerülendő az illóolajok önálló használata, szakember nélkül.
 5. Az illóolaj vízben nem oldódik, így ha vízbe szeretnéd keverni, előbb old fel az illóolajat egy kis mézben, tejben, tejszínben, természetes növényi olajban.
 6. Napozás esetén a citrusfélék (citrom, narancs, bergamot, stb.) fényérzékenyítőek.
 7. Magas vérnyomás, epilepszia esetén tilos: kakukkfű, a rozmaring, borsmenta, rózsa illóolaj, stb.
 8. Allergiásoknál, érzékeny betegeknél szakemberrel egyeztetni kell, hogy a beteg mit használhat.
 9. Homeopátiás szer használata és az illóolaj használata között legalább egy óra különbség legyen.

Ha szükséged van minőségi illóolajokra a Vedayogában beszerezheted.

“Alap” olajok:

http://vedayoga.hu/ayurveda/aromaterapia/orvosi-levendula-lavandula-angustifolia/

http://vedayoga.hu/ayurveda/aromaterapia/borsmenta-mentha-piperita/

http://vedayoga.hu/ayurveda/aromaterapia/citrom-citrus-limonum-ze/

http://vedayoga.hu/ayurveda/aromaterapia/teafa-melaleuca-alternifolia/

error: Content is protected !!